Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Zupa miso

Miso

Zupa miso

Składniki:

1 marchew
1 pietruszka
1/2 pora
1/4 selera
1 cebula
1/6 kapusty włoskiej
5-6 grzybów mun
2-3 cm korzenia imbiru
2 łyżki czarnego sezamu
garść glonów wakame
50 g tofu
szczypiorek
sos sojowy
makaron azjatycki np. soba
2-3 łyżki pasty miso
litr wody

Uwaga! Tej zupy nie wolno gotować.

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Wkładamy do zimnej wody wraz z korzeniem imbiru i grzybami mun. Gotujemy ok. 30 min, aż warzywa zmiękną. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Do gotowego bulionu warzywnego wrzucamy glony wakame i zmniejszamy gaz. Na małym ogniu zostawiamy na ok. 5 min.

Wyłączamy gaz pod bulionem. Odlewamy z całości pół szklanki, w której rozrabiamy najpierw 2 łyżki pasty miso. Dopiero potem łączymy ją z bulionem. Jeśli potrzebujemy bardziej wyrazistego smaku, rozrabiamy z bulionem kolejną łyżkę pasty.

Tofu kroimy w drobną kostkę. Do miski wkładamy makaron, warzywa, wakame, tofu i zalewamy je bulionem miso. Można dodać plasterki ugotowanej marchewki z bulionu. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i sezamem. Do smaku możemy dodać kilka kropel sosu sojowego.

 

Drukuj przepis