Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Inspiracje / Wywiad z autorem bloga Weganon

książka weganon

Wywiad z autorem bloga Weganon

Znacie Weganona? To jeden z naszych ulubionych roślinnych blogerów! Paweł Ochman, bo tak się w rzeczywistości nazywa, gotuje roślinnie od wielu lat. Na wegańskich wypiekach zna się jak mało kto! Proste, pełne sezonowych składników i superfoods, przepisy znajdziecie w jego książce „Pyszności z roślin. Proste wypieki, desery, śniadania bez jajek i nabiału”.

W rozmowie z redaktorką Marleną Stremler Paweł opowiedział, skąd wzięła się jego pasja i zdradził przepis na sukces w kuchni!

Jak gotować roślinnie, aby było smacznie i zdrowo?

Kluczem do sukcesu wegańskiej kuchni są świeże i dobrej, jakości produkty. To one decydują o smaku i wyglądzie potrawy. Bardzo ważne są przyprawy, które często decydują o smaku potraw. Potrafią zamienić proste warzywa w wyrafinowaną potrawę.

Jak zaczęła się Twoja przygoda z kuchnią roślinną?

Moją pasję do gotowania zawdzięczam mamie. To ona nauczyła mnie wielu wegańskich potraw. Sprawiła, że każde przygotowanie posiłku jest prawdziwym wydarzeniem. Wiem, że to może wydać się dziwne, ale ja wypoczywam i relaksuję się w kuchni. Fascynuje mnie, kiedy warzywa czy owoce zmieniają się w smaczne danie. Kiedy niepozorna cukinia staje się podstawą bardzo czekoladowego brownie. Pasjonujące są również warsztaty kulinarne, które prowadzę. Kiedy widzę, z jakim zainteresowaniem ludzie odkrywają smaki i połączenia w kuchni roślinnej.

Za co najbardziej cenisz wegańską dietę?

Kuchnia roślinna jest sezonowa. Czerpię z niej wszystkie potrzebne składniki pokarmowe wtedy, kiedy dane warzywa czy owoce mają swój czas. Wbrew powszechnym opiniom nie jest droga. Kilka garści białej fasoli ugotowanej z soczystą marchewką i słodkimi pomidorami z wędzoną papryką daje nam bardzo sycące danie na kilka dni. Idealne też są rośliny dziko rosnące. Stanowią często zapomniane bogactwo kulinarne i są darmowym dobrem nas wszystkich.