Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Wegańskie pączki z ziemniaków

pączki z ziemniakami z marmoladą

Wegańskie pączki z ziemniaków

Składniki:

1/2 kg ziemniaków
3 i 1/2 szklanki mąki (pszennej lub orkiszowej)
2 łyżki oleju kokosowego
½ szklanki mleka roślinnego
6 łyżek syropu np. z agawy lub ryżowego
3 łyżki wódki lub octu jabłkowego
7 g suchych drożdży
szczypta soli
olej do smażenia

ulubiona marmolada np. różana

Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości. Odcedzamy, odparowujemy i ygniatamy tłuczkiem na puree. Mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Odstawiamy na kilka minut. Dodajemy do ziemniaków i łączymy z syropem, olejem i alkoholem lub octem. Mieszamy na jednolitą, gładką masę (można blenderem).
Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i mase drożdżową. Wyrabiamy ciasto przez ok. 10 minut, aż będzie samo dochodziło od miski. Dolewamy olej i jeszcze chwilę wyrabiamy, aby składniki się połączyły, ale ciasto pozostało na wierzchu tłuste. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. godzinę.
Natłuszczonymi dłońmi odrywamy od ciasta małe porcje i formujemy z nich kulki, po czym lekko je spłaszczamy. Na środek kładziemy niewielką ilość marmolady, zamykamy wokół niej ciasto i ponownie formujemy kulkę.  W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Pączki smażymy z obu stron aż ładnie się zarumienią. Ostrożnie wyjmujemy i odkładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć je ze zbędnego tłuszczu. Po przestudzeniu dekorujemy dodatkowo czekoladą, cukrem pudrem lub lukrem.

Drukuj przepis