Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Wegańskie ciasto marchewkowe

ciasto marchewkowe

Wegańskie ciasto marchewkowe

Składniki:

120 g marchewki
120 g brązowego cukru
½ szklanki musu jabłkowego
90 ml oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 czubate łyżeczki przyprawy korzennej
180 g mąki razowej

Krem
150 g nerkowców namoczonych na noc
½ szklanki mleka migdałowego
2 łyżki cukru pudru
skórka z 1 cytryny
2 łyżki soku z cytryny

Wegańskie ciasto marchewkowe jest zdrowym i pysznym deserem. Z orzechowym twarożkiem i wilgotnym, delikatnym ciastem, jest jesienno-zimowym hitem wśród słodkości!

Właściwości marchewki

Pełna jest witaminy A i beta-karotenu, a także dobroczynnych przeciwutleniaczy. Marchewka na surowo jest niskokaloryczna i bezpieczna dla diabetyków. Im bardziej ugotowana, tym bardziej wzrasta zarówno jej kaloryczność, jak i wartość indeksu glikemicznego. Dzięki swoim wartościom odżywczym, marchew doskonale wpływa na nasze włosy, skórę i paznokcie.

Wykonanie

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Do miski wkładamy: marchewkę, brązowy cukier, mus jabłkowy i olej rzepakowy. Do osobnej miski wsypujemy: proszek od pieczenia, sodę, przyprawy korzenne, mąkę. Mieszamy zawartość obu misek. Ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez godzinę, do suchego patyczka. Z cytryny ocieramy skórkę i wyciskamy sok. Do kielicha blendera wsypujemy nerkowce. Następnie dodajemy mleko migdałowe, cukier puder i sok z cytryny Blendujemy na gładki krem. Na upieczone, ostygnięte ciasto nakładamy orzechowy twarożek. Posypujemy skórką otartą z cytryny.