Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Wegański i bezglutenowy chleb zmieniający życie

chleb życia

Wegański i bezglutenowy chleb zmieniający życie

Składniki:

1 szklanka nasion słonecznika
1/2 szklanka siemienia lnianego
1/2 szklanki orzechów laskowych
1 i 1/2 szklanki ekologicznych płatków owsianych
2 łyżki nasion chia
4 łyżki nasion babki płesznik
1 łyżeczka soli
1 łyżka syropu z agawy
1/2 szklanki suszonej żurawiny
3 łyżki oleju rzepakowego
1 i 1/2 szklanki wody

Osobno mieszamy wszystkie suche i mokre składniki. Następnie dolewamy mokre do suchych, dokładnie mieszamy i odstawiamy ciasto na 12 godzin do naciągnięcia. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy  do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 190-200 stopni przez 60-70 minut. Chleb kroimy dopiero po ostygnięciu.