Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Wegańska zupa z botwiny

zupa z botwiny

Wegańska zupa z botwiny

Składniki:

2 pęczki botwiny
1 l bulionu warzywnego
1 cebula
2 ząbki czosnku
200 g ziemniaków
sól, pieprz
2 łyżki mleka kokosowego
2 łyżki oleju rzepakowego
pęczek koperku
sok z 1/2 cytryny

Zupa z botwiny to popularne w kuchni polskiej, wiosenne danie. W wersji wegańskiej smakuje jeszcze lepiej! Lekkie, rozgrzewające i super zdrowe.

Właściwości botwiny

Botwina zawiera mnóstwo witamin, dlatego najlepiej spożywać ją na surowo. Wówczas zachowuje najwięcej właściwości. Jest szczególnie polecana osobom na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, ponieważ zawiera sporo żelaza, a także magnez czy sód. Ta nowalijka doskonale komponuje się w sałatkach, zupach, ale także zapiekankach. Warto pamiętać, aby do potraw dodać odrobinę tłuszczu (np. oleju rzepakowego), aby wydobyć pełnię smaku, a także przyswoić witaminy.

Dlaczego warto jeść zupy?

Ciepłe, mokre posiłki to comfort food  niemal każdego z nas. Do najpopularniejszych należą zupy, które nawadniają, a także rozgrzewają organizm. Zwykle zupy zawierają mnóstwo warzyw, ziół i przypraw, które wzmacniają nasz organizm. Ciepły posiłek sprzyja także regeneracji organizmu po wysiłku, np. treningu, nauce czy pracy. Sprawdza się nie tylko zimą – także w ciepłe dni powinniśmy jeść zupy, które są lekkostrawne, bogate w składniki odżywcze, a przede wszystkim pyszne!

Wykonanie

Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy. Podsmażamy na oleju na szklisto. Botwinkę dokładnie myjemy i kroimy razem z buraczkami. Dodajemy do cebuli i smażymy przez kilka minut. Solimy i pieprzymy. W międzyczasie obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy do botwiny i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 20 minut. Następnie dodajemy mleko kokosowe oraz sok z cytryny, mieszamy i doprawiamy do smaku. Podajemy posypane posiekanym koperkiem.

Drukuj przepis