Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Wegańska i bezglutenowa szarlotka z orzechami

szarlotka

Wegańska i bezglutenowa szarlotka z orzechami

Składniki:

Na ciasto:
1 szklanka mieszanki mąk bezglutenowych
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki migdałowej
6 łyżek margaryny
4 łyżki ksylitolu
6 łyżek mleka migdałowego
szczypta soli
1 łyżeczka sody

Na masę jabłkową:
1 kg jabłek
2 łyżeczki cynamonu
kilka łyżek cukru lub ksylitolu do smaku
1 łyżka margaryny

Na masę orzechową:
200 g orzechów włoskich
5 łyżek cukru

Mąkę, proszek do pieczenia, ksylitol i  sól wsypujemy do miski. Dodajemy margarynę oraz mleko i zagniatamy ciasto. Na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto. Robimy to tak, aby wykleić nim zarówno spód, jak i brzegi formy. Nakłówamy je widelcem i podpiekamy w piekarniku przez 5-10 min.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku roztapiamy margarynę. Dodajemy do niej jabłka, ksylitol oraz cynamon. Smażymy, aż odparuje nadmiar wody.

Masę jabłkową rozkładamy równomiernie na podpieczonym wcześniej spodzie i pieczemy w temp. 180 stopni przez pół godziny.

Orzechy grubo siekamy. Rozpuszczamy cukier w garnku (możemy dodać odrobinę wody) i dodajemy do niego orzechy. Prażymy aż bakalie się skarmelizują i szybko wysypujemy na papier do pieczenia. 10 min przed końcem pieczenia się szarlotki wyciągamy ją, układamy na wierzchu orzechy i wkładamy z powrotem.