Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Śniadanie z quinoa i pigwą

śniadanie z quinoa i pigwą

 

Śniadanie z quinoa i pigwą

Składniki:

80 g płatków kaszy quinoa (lub jaglanej)
400 ml mleka kokosowego
(lub migdałowego)
1/2 łyżeczki cynamonu
opcjonalnie: 1 łyżka cukru trzcinowego
2 łyżki konfitury, np. Eterno pigwa
z imbirem w miodzie
200 g borówek amerykańskich
2 łyżki nasion chia

Quinoa to roślina, którą uprawiali już Inkowie. Dzisiaj staje się coraz popularniejsza i coraz bardziej lubiana. Nic dziwnego – jest kopalnią wartościowych składników! Wszystkich esencjonalnych aminokwasów oraz wielu minerałów. I choć komosa ryżowa jest bogata w białko, nie zawiera ani grama glutenu, co jest jej ogromną zaletą.

Ta popularna kasza zawiera sporo białka, dlatego jest częstym składnikiem w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Oprócz zwykłej białej komosy ryżowej, dostępne są też inne odmiany, np. czerwona i czarna. Najlepiej sprawdza się jako dodatek do dań wytrawnych – sałatek, gulaszy i spoiwo burgerów. Z quinoa produkowane są też płatki śniadaniowe, które są pyszną alternatywą dla owsianki i innych płatków zbożowych. Przygotowuje się je w podobny sposób jak inne płatki śniadaniowe – szybko i prosto. Można jeść je na surowo lub ugotowane. Przygotowane na słodko, z owocami, stanowią pełnowartościowe, całkowicie roślinne śniadanie.

Wykonanie

W garnku zagotowujemy mleko. Następnie dodajemy do niego płatki quinoa, cynamon i cukier. Gotujemy przez 2-3 minuty. Zdejmujemy garnek z gazu i zostawiamy na 5 minut do naciągnięcia pod przykryciem. Po tym czasie komosankę nakładamy do miseczki. Na wierzch nakładamy konfiturę. Posypujemy nasionami chia, a na końcu borówkami.

Drukuj przepis