Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Sałatka z pieczoną dynią i burakiem

sałatka z dynią

Sałatka z pieczoną dynią i burakiem

Składniki:

200 g dyni (najlepiej piżmowej)
1 burak
100 g orzechów włoskich
100 g rukoli
50 ml oliwy
½ natki pietruszki
sok z ½ cytryny
sól, pieprz

Lekka i pożywna sałatka z dynią i burakiem to doskonały pomysł na lekki lunch lub wegetariański obiad. Pełne witamin danie zachwyci najbardziej wybredne podniebienia!

Właściwości dyni

To warzywo zawiera mnóstwo beta-karotenu, który jest silnym przeciwutleniaczem, a także cynku. Dynia jest także niskokaloryczna, więc polecana dla osób dbających o linię. Ma jednak wysoki indeks glikemiczny – odradzamy ją diabetykom. To warzywo można przechowywać w suchym i chłodnym miejscu nawet przez kilka miesięcy! Dobrze znosi też mrożenie, np. w postaci puree. Dynia jest dobrym zamiennikiem jajka np. w ciastach lub plackach. W Polsce jesienią można kupić już kilkanaście różnych odmian tego pysznego warzywa.

Wykonanie

Dynię obieramy, wyjmujemy pestki i 200 g kroimy w dużą kostkę. Skrapiamy olejem i wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Buraka zawijamy w folię aluminiową i układamy obok dyni. Pieczemy w temp. 180 stopni. Dynię przez 20 minut, a buraka przez 40. Warzywa studzimy. Buraka obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Orzechy włoskie prażymy na suchej patelni aż zaczną pachnąć, a następnie grubo siekamy.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Pietruszkę, sok z cytryny, sól i pieprz blendujemy. Następnie dodajemy oliwy i jeszcze raz wszystko razem blendujemy.

Na talerzach układamy umytą i osuszoną rukolę, buraki i dynię. Wszystko polewamy sosem pietruszkowym i posypujemy orzechami.

Drukuj przepis