Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Inspiracje / Recenzja książki Warzywa Górą! Katarzyny Gubały

warzywa górą

Recenzja książki Warzywa Górą! Katarzyny Gubały

„Warzywa górą!” to książka, która z każdą stroną zaskakuje świetnymi pomysłami. 127 roślinnych przepisów, garść wiedzy i praktycznych kulinarnych trików inspirują do kulinarnych eksperymentów. Ostrzcie noże, Kasia Gubała przygotowała dla was wyśmienitą wegebazę!

O kuchni roślinnej

Kuchnia wege rządzi się swoimi zasadami. Autorka „Warzyw górą!” ma na nią swoje patenty! Jak sprawić, żeby było pysznie, zdrowo, a zarazem ekonomicznie? Ser bez sera, wegańskie jajka czy bekon z kokosa to tylko kilka trików, które pozytywnie zaskoczą i rozkochają was w kuchni roślinnej. Do tego garść wiedzy o tym, jak bilansować posiłki i prostu jeść zdrowo – to podstawa, którą trzeba znać. Kasia Gubała do swojego gara dorzuciła także szczyptę lifestylu. Od wielu lat ćwiczy jogę, więc w książce nie mogło zabraknąć paru słów o tym sporcie, a także o jej recepcie na dobry humor każdego dnia.

Roślinne przepisy

„Warzywa górą” są w 100% wegańskie. O tym, że kuchnia roślinna nie kończy się na hummusie i zielonych koktajlach, przekonają was rozdziały podzielone na 4 pory roku. Jest sezonowo, slow foodowo i bardzo energetycznie! Znajdziecie tu proste przepisy i wyrafinowane smaczki. Wegański bigos, domowej roboty tex-mex, tort z truskawkami i specjalność autorki: pieczywo na zakwasie. To jest to! Z „Warzywa górą!” można zacząć roślinne gotowanie. Znajdziecie tu zarówno podstawy, takie jak mleko owsiane czy twarożek, ale także zwariowane sałatki z chwastów i niecodzienne desery. Po tej lekturze długo nie wyjdziecie z kuchni.

W stylu eko

Kasia Gubała od lat propaguje styl życia w zgodzie z naturą. Na swojej działce stawia na bioróżnorodność, warzywa kupuje na pobliskim targu, a zamiast miejskiego zabiegania wybiera spacer po parku. Wierzy w to, że to, co dajemy od siebie wraca do nas. Także w formie jedzenia. Jak być eko w mieście i dlaczego taki styl życia wpływa na nasze zdrowie? Odpowiedzi na te i wiele innych pytań znajdziecie w książce.

Książkę rekomendują

"Kasia już przy pierwszym kontakcie budzi wyjątkową sympatię. Wszystko przez ten uśmiech! Od wielu lat jest pasjonatką gotowania oraz wszelkich wegańskich nowości kulinarnych. Największą  satysfakcję sprawia jej jednak samodzielne przygotowywanie rozmaitych roślinnych zamienników tradycyjnych potraw. Chcecie spróbować jak smakują burgery z batatów, wegański ser, roślinne mleko, jogurt, majonez lub jajecznica bez jajek? Proszę bardzo, w tej książce znajdziecie całe mnóstwo zaskakujących przepisów. A ja na pewno w końcu przygotuję dzięki Kasi zakwas buraczany." Monika Mrozowska, aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego odżywiania

"Mnóstwo prostych i ciekawych potraw na cały rok. Polecam!" Dobrosława Gogłoza - prezeska Stowarzyszenia Otwarte Klatki

„To książka, którą warto mieć, niezależnie od tego czy jesteś pasjonatem gotowania czy amatorem, który wchodzi do kuchni dopiero, kiedy głód nie pozwala dłużej siedzieć przy komputerze ;-)” Cezary Wyszyński, prezes Fundacji Międzynarodowy Ruch na Rzecz Zwierząt - Viva!

Książkę „Warzywa górą!” możecie już kupić w przedsprzedaży na stronie Empiku.