Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Pumpkin latte

pumpkin latte

Pumpkin latte

Składniki:

Podwójne espresso lub 100 ml kawy z kawiarki
150 ml mleka migdałowego
50 g upieczonej dyni (najlepiej hokkaido)
¼ łyżeczki przyprawy korzennej
2 łyżeczki syropu daktylowego
opcjonalnie: kropelka ekstraktu z wanilii

Pumpkin latte to aromatyczna kawa, która zyskała popularność dzięki jednej z popularnych sieci kawiarni. Wegańska wersja kultowej, mlecznej kawy jest jeszcze bardziej kremowa i rozgrzewająca!

Korzenny mus dyniowy

Mus dyniowy do pumpkin latte można przygotować w większej ilości i przechowywać w lodówce przez 3 dni. Jeśli chcemy przechowywać go dłużej, trzeba przełożyć go do słoików i zawekować. Wówczas możemy przechowywać go w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu nawet przez kilka miesięcy. Słodki, aromatyczny i pyszny sprawdzi się nie tylko jako baza do pumpkin latte, ale także jako smarowidło do kanapek czy naleśników, zamiennik marmolady do przekładania ciasta, a w niektórych wypiekach jako zamiennik jajka.

Zamiast espresso

Do pumpkin latte, zamiast espresso, możemy wykorzystać kawę zaparzoną w kawiarce. Jest ona mniej intensywna od tej parzonej w ekspresie, ale w tym przypadku sprawdzi się równie dobrze. Kawę w kawiarce parzymy w proporcji 5-7 g na 100 ml wody. Najlepiej sprawdzą się świeżo zmielone ziarna z lokalnej palarni, przeznaczone właśnie do parzenia kawy w ekspresach i kawiarkach.

Wykonanie

Mleko migdałowe podgrzewamy lub spieniamy na ciepło. Pieczoną dynię blendujemy na gładki mus z syropem daktylowym i przyprawami korzennymi. Do wysokiej szklanki wkładamy mus dyniowy, a następnie wlewamy espresso. Na samą górę powoli wlewamy ciepłe, spienione mleko.