Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Pesto z mieszanki liści

pesto z mieszanki liści

Pesto z mieszanki liści

Składniki:

1 szklanka młodych liści mniszka lekarskiego - mlecza (z roślin, które jeszcze nie kwitły - nie są gorzkie)
1 szklanka młodych liści rzodkiewki
1 szklanka listków i delikatnych łodyżek mięty
1/2 szklanki oliwy z oliwek Extra Vergine
1/2 łyżeczki soli (np. różowa himalajska)
3 łyżki soku z cytryny

Kuchnia włoska, jej prostota, historycznie wywodzi się z nieskomplikowanej kuchni biedaków, w której wykorzystywane były składniki występujące obficie na polach i w ogrodach. Dzisiejsza propozycja to wariacja na temat pesto – flagowej pasty/sosu z Cucina Italiana. Wiele włoskich babć (po włosku: nonne) w swoich daniach stosowało m.in. jadalne chwasty, czy części roślin, które obecnie najczęściej po prostu wyrzucamy. To pesto to hołd dla tych wspaniałych roślin, na których opiera się fantastyczne włoskie gotowanie.

 

Klasyczne pesto to, oprócz oliwy, przede wszystkim bazylia, orzeszki piniowe, czosnek i ser pecorino, jednak warto czasami pokusić się o eksperymenty z innych składników. Warto wykorzystywać bogactwo naszych zachwaszczonych trawników, niewykorzystanych liści po rzodkiewkach, resztki miętowych listków. Oczywiście pamiętajcie, aby zbierać liście zawsze z czystych miejsc. Poszukajcie czystych trawników, których właściciele nie podsypują chemicznymi nawozami.

Pesto idealnie sprawdza się nie tylko jako dodatek do makaronu, ale także kanapek czy surowych warzyw. Inne propozycje na ten włoski sos znajdziecie tutaj.

Przepis nadesłała Jowita Stachowiak, autorka bloga Kuchnia Pachnąca Oliwą

Wykonanie:

Listki dokładnie myjemy i suszymy. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy kilka minut z sokiem, przyprawami i oliwą. Można też rozdrobnić je klasycznie, w moździerzu. Ucieramy partiami i mieszamy w słoiku. Pesto przechowywać można przez tydzień w lodówce, ale jeżeli zalejemy je oliwą, wytrzyma nieco dłużej.