Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Pasta z pieczonej papryki

pasta z papryki

Pasta z pieczonej papryki

Składniki:

2 czerwone papryki
olej
1 puszka białej fasoli lub ciecierzycy
2 łyżeczki musztardy
1 łyżka masła orzechowego lub tahini
1 łyżeczka wędzonej papryki
sól
½ łyżeczki kuminu 

Składniki:

składnik 1
składnik 2

Aromatyczna pasta z pieczonej papryki świetnie sprawdzi się jako smarowidło do kanapek, ale także dip do przekąsek. Prosta i szybka w przygotowaniu pasta jest bardzo zdrowa.

Właściwości papryki

Papryka to super zdrowe warzywo. Zawiera mnóstwo beta-karotenu, a także witaminę C, A i E, potas oraz wapń. Najwięcej wartości odżywczych ma papryka kupowana w sezonie, czyli sierpniu i wrześniu. Papryka ma silne właściwości antyoksydacyjne i wzmacnia odporność. Możemy ją jeść w dowolnej postaci: pieczoną, smażoną, duszoną, a najlepiej na surowo.

Musztarda w kuchni

Musztarda ma bardzo szerokie zastosowanie. Oprócz sosu do dań z grilla, świetnie sprawdzi się jako przyprawa. Dodana do sosu vinegret nada mu pikanterii. W przypadku pasty paprykowej stanowi kontrast dla słodkiego smaku warzywa i podkreśla charakterystyczny aromat.

Wykonanie

Papryki kroimy w ćwiartki i wykrawamy gniazda nasienne. Skórkę smarujemy olejem, papryki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 200 stopniach przez 20-30 minut, aż skórka się przypiecze. Następnie papryki przekładamy do miski i przykrywamy pokrywką lub talerzem, aby zaparowały. Po 10 minutach obieramy paprykę ze skórki i studzimy. Do kielicha blendera wrzucamy paprykę, fasolę, musztardę, masło orzechowe i przyprawy. Blendujemy na gładką pastę. Podajemy ze świeżym pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.