Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Kluski jaglane

kluski jaglane

Kluski jaglane

Składniki:

Kluski
350 g ugotowanej  kaszy jaglanej
75 g ugotowanej marchewki
30 g (duża łyżka) skrobi ziemniaczanej
15 g ( łyżka) mąki ryżowej + do podsypania
sól, pieprz

Dodatkowo
50 g wegańskiego parmezanu
kawałek margaryny wegańskiej  lub oleju kokosowego

Jeszcze gorącą kaszę ucieramy blenderem, tak aby powstała gładka masa. Dodajemy roztartą widelcem marchewkę oraz mąki. Całość doprawiamy solą oraz pieprzem. Powstałe ciasto mieszamy łyżką. Oprószonymi mąką ryżową dłońmi formujemy kulki. Gotowe kładziemy na, posypaną mąką ryżową, tacę. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty (od momentu wypłynięcia na powierzchnię). Odcedzone polewamy tłuszczem oraz posypujemy startym serem.

Przepis nadesłała Sabina Rybczyńska