Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Kalendarz / IV edycja Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

IV edycja Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej

IV edycja Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej dla poszukujących recepty na komfortowe życie z alergią oraz IV Targi Ecorganica dla wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem 

Spotkania z lekarzami, dietetykami, specjalistami medycyny konwencjonalnej i alternatywnej - konsultacje, warsztaty, wykłady oraz diagnostyka, oferta produktów żywnościowych, suplementów diety, ubrań oraz kosmetyków dla alergików, osób z nietolerancją pokarmową i diabetyków, a także żywność eco, vege, bio i organic - to wszystko czeka na odwiedzających IV Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej oraz IV Targi Ecorganica w Ptak Warsaw Expo, w weekend 2 i 3 grudnia.

Alergia atakuje coraz częściej

Badania pokazują, że na alergię cierpi nawet 40% populacji Polski, w większości dzieci, 25% ma alergiczny nieżyt nosa, a u 10% zdiagnozowano astmę. Z alergią walczy ponad połowa mieszkańców dużych miast. Głównym powodem takiego stanu rzeczy jest zanieczyszczenie środowiska, które w wielkich ośrodkach miejskich jest oczywiście na znacznie wyższym poziomie, niż w innych częściach kraju. Jednak dzięki coraz lepszej diagnostyce alergologicznej, a także stałemu rozwojowi rynku żywności i produktów nieuczulających, przeznaczonych właśnie dla alergików, osoby uczulone mogą prowadzić normalne życie. Alergicy, osoby dotknięte celiakią czy atopowym zapaleniem skóry nie muszą rezygnować ze smacznej i różnorodnej diety, ulubionych ubrań, kosmetyków i innych potrzebnych produktów codziennego użytku.

IV Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej są świetną okazją do zapoznania się ze żywnością oraz innymi produktami dla alergików. Na targach prezentowana jest żywność wegańska i wegetariańska, a także żywność bezglutenowa, żywność bez laktozy oraz produkty dietetyczne. Zarówno podstawowe produkty spożywcze, jak i ekologiczne suplementy diety, zdrowe i dietetyczne słodycze, czy ekologiczne dania gotowe. Wystawcami targów są producenci i dystrybutorzy produktów eko i naturalnych.

Dni Alergii i Nietolerancji Pokarmowej to także diagnostyka i konsultacje z alergologami oraz wykłady organizowane przez Polską Akademię Zdrowia. Podczas tej konferencji prelekcje wygłoszą autorytety ze świata nauki, m.in.: dr n. med. Wojciech Ozimek, dr n. med. Maria Bortel – Badura, dr n. med. Anna Bochenek - Mularczyk, lek. med. Michał Mularczyk, dietetyk kliniczny Magdalena Dorko – Wojciechowska i dietetyk Bożena Kropka. Gościem specjalnym konferencji będzie Jerzy Zięba, autor sprzedanej w milionach egzemplarzy serii książek „Ukryte Terapie”, od ponad dwudziestu lat zajmujący się naturoterapią, szczególnie w odniesieniu do naturalnych metod leczenia i zapobiegania chorobom przewlekłym (np. alergii i cukrzycy). Na targach odwiedzający poznają więc różne sposoby podejścia do diagnostyki, zapobiegania i leczenia chorób - najnowsze osiągnięcia medycyny konwencjonalnej oraz terapie niestandardowe.

Ecorganica - czyli żyj eko. Ekologiczna moda, kosmetyki i żywność

Moda na eko sięga wszystkich dziedzin naszego życia. Stawiamy na ekologiczne, a przez to zdrowe i bezpieczne, suplementy diety, kosmetyki i perfumy. Na rynku pojawiły się również ekologiczne ubrania, meble, akcesoria i produkty dla domu oraz zabawki. Największą rewolucję produkty eko zrobiły jednak oczywiście na rynku żywności. Dzięki zmianie podejścia konsumentów do kwestii jakości żywności oraz jej wpływu na zdrowie, a co za tym idzie jakość naszego życia, popularność fast foodów słabnie, rośnie natomiast zapotrzebowanie na zdrową i ekologiczną żywność. Przybywa produktów wegańskich, żywności bezglutenowej i produktów bez laktozy, a także sklepów stacjonarnych oraz online sprzedających żywność eko i produkty dla wegan oraz wegetarian, bądź alergików, którzy ze względów zdrowotnych nie mogą odżywiać się powszechnie dostępną żywnością. Dobre i zdrowe jedzenie stało się także modne. Powstają blogi, programy telewizyjne oraz książki kucharskie propagujące stosowanie ekologicznych produktów spożywczych.

Odpowiedzią na te trendy są Międzynarodowe Targi  ECORGANICA ECO / ORGANIC / VEGE. W tym roku odbędzie się już czwarta edycja wydarzenia.  Podczas targów prezentowane są najnowsze rozwiązania z zakresu produktów ekologicznych: zdrowej żywności najwyższej jakości, ekologicznych suplementów diety czy zdrowych kosmetyków / kosmetyków ekologicznych. Zakres tematyczny targów tworzą: żywność organiczna i ekologiczna (żywność bez laktozy, żywność wegańska, bio warzywa, bio owoce i inne bio produkty spożywcze), eko produkty dla zdrowia, eko produkty dla domu, ekologiczne meble i akcesoria), ekologiczne perfumy i zdrowe kosmetyki. To tutaj można z bliska zobaczyć ofertę producentów zdrowej żywności, sklepów z żywnością bio oraz produktami ekologicznymi i wegańskimi, a także usłyszeć porady dla z wegan, wegetarian oraz wszystkich zainteresowanych zdrowym odżywianiem. Kolejną atrakcją będą pokazy i warsztaty kulinarne w wykonaniu kucharzy Fundacji Lubelscy Kucharze Dzieciom. Wśród nich będą Jean Bos, Kevin Aiston, Dorota Bęczkowska i wielu innych. Kucharze będą zbierać fundusze dla Szpitala Dziecięcego w Lublinie.

Oba wydarzenia targowe odbędą się w dniach 2 i 3 grudnia, w Centrum Targowo-Kongresowym Ptak Warsaw Expo, w warszawskim Nadarzynie. Niezmotoryzowanych na targi dowiozą bezpłatne autobusy z centrum Warszawy.

Szczegóły i bilety na stronie: www.dnialergii.pl