Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Hummus z pieczoną dynią

hummus z dynią

Hummus z pieczoną dynią

Składniki:

300 g ugotowanej cieciorki lub 1 puszka konserwowej
200 g dyni hokkaido
3 łyżki tahini
sok z ½ cytryny
½ łyżeczki wędzonej papryki
½ łyżeczki mielonego kuminu
5 łyżek oliwy
sól
chili

Hummus z pieczoną dynią to pyszna jesienna wersja arabskiej pasty. Aromatyczna, z polskim akcentem, jest lekko słodka i jeszcze bardziej aksamitna.

Dynia hokkaido w kuchni

Ta odmiana dyni jest bardzo charakterystyczna. Okrągłe, małe warzywo waży zwykle 1-2 kg. Skórka hokkaido jest jadalna, mięknie po upieczeniu lub ugotowaniu. Dynia ma ziemniaczaną, gładką konsystencję, dzięki czemu świetnie nadaje się na puree oraz jako dodatek do ciast i deserów. Dobrze komponuje się także z ostrymi, azjatyckimi daniami, ponieważ hokkaido jest lekko słodka. Pieczona, jest jeszcze bardziej aromatyczna. Skropiona odrobiną oliwy doskonale sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Puree z dyni to niezawodny zamiennik jajka w domowych wypiekach. Odrobina musu dyniowego dodanego np. do ciasta naleśnikowego nada mu pięknego, żółtego koloru.

Wykonanie

Dynię kroimy w plastry i usuwamy pestki. Rozkładamy ją na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i pieczemy w temp. 180 stopni przez 15-20 minut, do miękkości. Studzimy. Jeśli używamy ciecierzycy konserwowej to odcedzamy ją z zalewy i płuczemy. Do kielicha blendera wkładamy ciecierzycę, pieczoną dynię, wlewamy tahini, sok z cytryny i dosypujemy przyprawy. Dolewamy oliwy i odrobinę wody. Blendujemy na gładką pastę. Jeśli jest zbyt gęsta, dolewamy jeszcze trochę wody i ponownie blendujemy. Podajemy ze świeżym pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.