Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Grillowany bakłażan z sosem tahini

grillowany bakłażan

Grillowany bakłażan z sosem tahini

Składniki:

1 bakłażan
sok z ½ cytryny
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka wędzonej papryki (opcjonalnie)
½  łyżeczki kolendry
szczypta cynamonu
sól, pieprz

Sos
2 łyżki tahini
2 łyżki oliwy
sól, szczypta cukru
pęczek kolendry lub bazylii
pestki z ½ granatu
opcjonalnie: orzeszki piniowe

Grillowany bakłażan z sosem tahini to idealny pomysł na lekki, wegetariański obiad. Lekkie danie w mniejszej porcji świetnie sprawdzi się również jako przystawka lub antipasti.

Właściwości bakłażana

Bakłażan jest niskokaloryczny i w 90% składa się z wody, dlatego chętnie sięgają po niego szczególnie osoby dbające o linię. Zawiera także sporo wapnia, magnezu i potasu. Nie zawiera natomiast zbyt wielu witamin. Bogaty jest za to w błonnik i antyoksydanty. Tych ostatnich najwięcej znajduje się pod skórką bakłażana.

Wykonanie

W miseczce mieszamy ze sobą: sok z cytryny, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, olej, cukier, kumin, paprykę, kolendrę, cynamon, sól i pieprz. Bakłażana myjemy, odcinamy końcówki (lub nie, jeśli chcemy aby służyły za dekorację) i kroimy wzdłuż w plastry o grubości ½ cm. Każdy plaster smarujemy marynatą z obu stron i ostawiamy na 20-30 minut. Następnie na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oleju i smażymy na niej plastry bakłażana z obu stron przez 2-3 minuty.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Tahini, oliwę, sól i cukier blendujemy do białości. Kolendrę drobno siekamy a granata obieramy. Gorące plastry bakłażana układamy na talerzu, polewamy sosem i posypujemy ziołami oraz granatem. 

Drukuj przepis