Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Faszerowane portobello

faszerowane portobello

Faszerowane portobello

Składniki:

6 grzybów portobello
3 łyżki surowego kuskusu
½ pęczka natki pietruszki
kilka gałązek kolendry
6 suszonych pomidorów z oleju
½ czerwonej papryki
1 dymka lub biała cebula
garść orzechów włoskich
opcjonalnie: 1 ogórek konserwowy
2 łyżki oleju
sól, pieprz

Faszerowane portobello to doskonała alternatywa dla roślinożerców! Wegetariańskie danie na grilla można przygotować zarówno w domu, jak i w plenerze. Jest proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczne.

Pieczarka portobello

Portobello do duża odmiana brązowej pieczarki. Smakuje bardzo podobnie, a jej kilkakrotnie większe kapelusze doskonale nadają się do faszerowania. Zamarynowane i upieczone mogą być wegańskim zamiennikiem burgera lub kotleta. Delikatne, doskonale absorbują smak przypraw. Chrupiące pieczarki możemy także wykorzystać tak, jak ich mniejsze siostry – np. jako dodatek do sosu lub pasztetu. Portobello są bardzo popularne w kuchni wegetariańskiej, ze względu na swoją formę i prozdrowotne właściwości. W ich wykorzystaniu ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Wykonanie

Kapelusze grzybów myjemy, a jeśli jest taka potrzeba, wykrawamy nóżki. Kuskus zalewamy wrzątkiem według proporcji podanych na opakowaniu, przykrywamy i odstawiamy na 10 minut. W międzyczasie drobno siekamy pietruszkę i kolendrę, dymkę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a pomidory w cienkie paski. Ogórka także kroimy w drobną kostkę, a orzechy prażymy na suchej patelni i drobno siekamy. Doprawiamy, dodajemy 1 łyżkę oleju, dodajemy gotowy kuskus i mieszamy. Grzyby z gładkiej strony smarujemy odrobiną oleju. Układamy je blaszkami do góry i nadziewamy kuskusem. Smażymy pod przykryciem na patelni grillowej lub w plenerze na grillu, aż grzyby będą miękkie.

Drukuj przepis