Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Składniki:

2-3 pędy rabarbaru
2- 3 łyżki cukru muscovado
100 g truskawek

Ciasto
opakowanie suchych drożdży
3 łyżki cukru trzcinowego
300 g mąki
szczypta soli
150 ml ciepłej wody lub mleka roślinnego (ok. 40 stopni)
2 łyżki oleju rzepakowego

Kruszonka
3 łyżki oleju kokosowego
2 łyżki zmielonych płatków owsianych
1 łyżka mielonych orzechów
1 łyżka cukru muscovado

Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami to klasyka polskich ciast w sezonie wiosenno-letnim. Delikatne ciasto, kwaskowe owoce i słodka, chrupiąca kruszonka to smaki dzieciństwa. W wegańskiej wersji smakują równie dobrze!

Wykonanie

Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na kawałki długości ok. 1 cm i mieszamy z cukrem. Układamy na sitku na ok. godzinę, aby zmiękły i puściły sok. Truskawki szypułkujemy i kroimy w ćwiartki.

Do ciepłej wody dodajemy 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i opakowanie drożdży. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.

Po przygotowaniu zaczynu dodajemy go do przesianej mąki, dodajemy sól i olej rzepakowy oraz pozostałe 2 łyżki cukru. Zagniatamy gładkie ciasto i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto i wykładamy do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 30 minut.

W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę. Rozpuszczony olej kokosowy, płatki owsiane, orzechy i 1 łyżkę cukru muscovado mieszamy. Jeśli kruszonka jest za sucha, dodajemy jeszcze odrobinę oleju. Powinna sklejać się w bryłki.

Po wyrośnięciu na wierzchu ciasta układamy truskawki i rabarbar, delikatnie wgniatamy owoce w ciasto. Smarujemy wodą lub odrobiną oleju rzepakowego i posypujemy kruszonką. Pieczemy przez ok. 20-30 minut w temp. 200 stopni.

Drukuj przepis