Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Bezglutenowy burger z portobello

bezglutenowy burger

Bezglutenowy burger z portobello

Składniki:

4 pieczarki portobello
1 awokado
sok z ½ cytryny
garść rukoli
opcjonalnie: kilka listków szczawiu sałatkowego
pomidor
¼ czerwonej cebuli
ulubione pikle: papryka konserwowa, ogórki kiszone, kiszona rzodkiewka
1 łyżka sojonezu
100 g tempehu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
2 łyżki passaty pomidorowej
3 łyżki oleju
sól, pieprz

Bezglutenowy burger z pieczarki portobello, tempehu i świeżych warzyw to pyszna alternatywa dla wegan, osób nietolerujących glutenu, ale też wielbicieli lekkiej i zdrowej kuchni. To danie to prosty przepis na wegetariański obiad. Pomysłowy, pełen witamin, a przede wszystkim pyszny!

Wykonanie

Tempeh kroimy na paski o szerokości 2 cm. W miseczce mieszamy sos sojowy, wędzoną paprykę, 2 łyżki oleju. Każdy kawałek tempehu nacieramy marynatą, pozostałością polewamy po wierzchu i odstawiamy na godzinę.

Z pieczarek portobello wykrawamy nóżki. Smarujemy je 1 łyżką oleju i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok układamy plastry tempehu. Pieczemy przez 20 minut w temp. 180 stopni.

W międzyczasie obieramy awokado, wyciągamy pestkę i kroimy w kostkę. Wrzucamy do kielicha blendera, wlewamy sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy na gładkie guacamole. Pomidora kroimy w plastry, przygotowujemy sojonez. Cebulę kroimy w plastry. Rukolę i szczaw myjemy i osuszamy.

Na dwie upieczone pieczarki nakładamy guacamole, upieczony tempeh, pomidora, rukolę, szczaw i cebulę. Polewamy sojonezem i zamykamy burgery kapturkami pieczarek. Podajemy na ciepło.