Menu

  • Facebook Slowly Veggie Polska
  • Instagram Slowly Veggie Polska
  • Kanał YouTube Slowly Veggie Polska

Start / Przepisy / Bezglutenowa kutia z kaszy jaglanej

Bezglutenowa kutia

Bezglutenowa kutia z kaszy jaglanej

Składniki:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej
żurawina
rodzinki
suszone morele
daktyle
orzechy (najlepiej włoskie i laskowe)
opcjonalnie: ½ szklanki maku lub gotowa masa makowa
syrop z agawy

Kaszę jaglaną płuczemy na sicie, aż woda będzie czysta. Przelewamy kaszę wrzątkiem i wrzucamy do garnka z gotująca się wodą w proporcji 2:1 (2 szklanki wody na szklankę kaszy). Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, ok. 10-12 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Zestawiamy z palnika i odstawiamy, aby kasza doszła. Mak zalewamy wrzątkiem, odcedzamy i mielimy. Suszone owoce i rodzynki zalewamy niewielką ilością wrzątku na ok. 20-30 minut, aby zmiękły. Odcedzamy owoce i łączymy z kaszą jaglaną oraz masą makową, dosładzamy do smaku syropem z agawy.

 

Drukuj przepis